GenesisLifeCenter | Centrul Noua Speranta - Alternative pentru viata!

Consiliere
misiune

CONSECINTELE AVORTULUI

Consecinte pe plan fizic: infectii, sangerari puternice, avort incomplet, ranirea sau perforarea uterului, vatamarea altor organe interne, sterilitate, nasteri premature.

CONSECINTE EMOTIONALE

Unele femei traiesc emotii negative puternice in urma avortului. Acest fenomen se numeste "Stress post avort", care poate aparea dupa citeva zile de la avort dar si dupa mai multi ani. Aceste stari sunt: vinovatia, furia, depresia, tendinte suicidale, disfunctii sexuale, perturbari de alimentatie, abuz de alcool si droguri.

CONSECINTE SPIRITUALE

Indiferent care sunt convingerile religioase personale, avortul are si o latura spirituala care trebuie luata in considerare. Avortul se interpune intre tine si Dumnezeu care este creatorul vietii, afectand perceptia ta despre El si constiinta ta va deveni impovarata.

Astfel, avem marturii ale femeilor care viseaza pe copiii lor avortati, medici care sub presiunea vinovatiei renunta sa mai faca avorturi.

CONSECINTE PE PLAN SOCIAL

Rata mare a avorturilor duce la o scadere drastica a natalitatii si la imbatranirea populatiei Romaniei. Deasemenea duce si la degradarea sanatatii femeilor si la o mortalitate precoce datorata cancerului de col uterin sau de san.

Scrie-ne acum!

E-mail: nouasperanta1@gmail.com

Stiati ca?

Peste 17.000 de adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani au recurs în 2005 la chiuretaje pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Alte 140.000 de femei cu vârste până în 45 de ani au făcut aceeaşi alegere. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, o româncă face în medie două întreruperi de sarcină în decursul vieţii fertile. În ţările UE, media este sub unu.
Un studiu realizat în parteneriat de Ministerul Sănătăţii şi Guvernul SUA, prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi dat publicităţii luna trecută, arăta că rata avorturilor înregistrate la femeile sărace şi cu un nivel de educaţie mai scăzut este de două ori mai mare decât la celelalte categorii de femei.

Romania se afla pe locul 2 in Europa privind numarul de nasteri in randul adolescentelor. Peste 29.000 de minore, anual, devin mame la varste fragede, punandu-si in pericol viata si peste 50.000 de minore raman insarcinate anual, arata o statistica data publicitatii de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu prilejul Zilei Contraceptiei. Potrivit aceluiasi document, 25% din fetele care nu au implinit varsta de 18 ani folosesc metode contraceptive traditionale, iar aproape 50% nu folosesc nici un fel de metode. In cazul sarcinilor sub 18 ani, pot aparea complicatii, pentru ca organismul nu poate sustine sarcina, iar copiii tinerelor sunt mici la nastere si au o rata de supravietuire mai mica decat la o femie de 19 ani. Sarcina este principala cauza a decesului la tinerele femei intre 15 si 19 ani din intreaga lume, din cauza complicatiilor la nastere si a avorturilor ilegale sau nesigure. Cu ocazia acestei zile, pentru a veni in ajutorul celor 29.000 de adolescente ce anual devin mame la o varsta prea frageda, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala deruleaza o campanie de informare, cu mesajul "Traieste-ti viata inainte sa ti-o complici". Campania este menita sa ofere adolescentelor acces la informatii legate de contraceptia moderna si sanatatea vietii sexuale.

In Romania, 18.000 de tinere cu varsta intre 15-19 ani isi risca anual sansele la o viata normala, apeland la un avort. Si aproape 30.000 devin mame. Cu astfel de statistici cutremuratoare si-a anuntat lansarea campania "Traieste-ti viata inainte sa ti-o complici", ocazionata de Ziua Mondiala a Contraceptiei.

In Romania, in 2005 s-au inregistrat 28.536 de nasteri la adolescentele intre 15-19 ani; 527 dintre acestea au apartinut unor mame sub 15 ani. Aceste date plaseaza Romania pe locul 2 in Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, dupa Marea Britanie (50.160 nasteri). Marea Britanie, in urma acestor statistici, a luat masuri prompte: guvernul a demarat o serie de programe guvernamentale sustinute.

"Anual in Romania, in jur de 29.000 de fete tinere pana in 19 ani devin mame. Li se rapesc ultimii ani ai adolescentei, sunt incarcate de o povara prea grea pentru umerii lor si sunt expuse la diverse forme de discriminare. Cum ne uitam la o fata de nici 19 ani care are deja un copil? Alte aproape 18.000 au avut un avort. Pe ele cum le privim? Sau cum facem sa le informam mai bine? Anul acesta, de Ziua Mondiala a Contraceptiei, vrem sa le atragem tinerilor atentia ca pot gasi raspunsuri despre viata sexuala si contraceptie moderna, in presa, pe internet, si mai ales la cabinetele medicale care le stau la dispozitie", declara Borbala Koo, Director Executiv Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala.

Sarcina la adolescente este un fenomen care, departe de a disparea, reprezinta in continuare un motiv de ingrijorare si obiectul multor programe sociale, chiar si in tarile dezvoltate din vestul Europei.

- Avorturi legale inregistrate in 2005 la categoria de varsta 15-19 ani: Germania – 15.753, Ungaria - 5.588, Suedia - 6.686, Finlanda - 2.268, Franta - 28.376, Italia - 9.725, Romania - 17.092, Marea Britanie - 36.023;

- In America Latina, un procent intre 35 - 52% dintre sarcinile la adolescente sunt neplanificate. In medie, 38% dintre femei raman insarcinate inainte de 20 de ani;

- Potrivit datelor Panamerican Health Organization, 15% dintre adolescentii intre 15 si 19 ani din America Latina contracteaza o boala cu transmitere sexuala in fiecare an;

- Sarcina reprezinta principala cauza a decesului la tinerele femei intre 15 si 19 ani din intreaga lume, din cauza complicatiilor la nastere si a avorturilor ilegale/nesigure.


Urmatorul Articol